Däremot kan man inte avgöra om tuben ligger korrekt (i luftstrupen) eller för långt ner i luftvägarna (vanligen i höger huvudbronk). För det måste man lyssna med stetoskop och höra att andningsljuden är lika bra på båda sidor. Observera dock att om barnet har kvarstående förhöjd resistens i lungkretsloppet och mycket låg lunggenomblödning kan tuben ligga rätt utan att CO2 påvisas i returluften. Hos ett så sjukt barn kan utandningsluftens CO2-halt vara så låg att den inte ger utslag på detektorn.
Om CO2 inte kan påvisas i returluften efter några andetag bör operatören överväga att avlägsna tuben, ventilera på mask tills barnet är så stabilt som möjligt och därefter göra ett nytt intubationsförsök, eventuellt sedan mer erfaren kollega tillkallats.
Utandad CO2 kan påvisas med två metoder. I båda fallen krävs att man sätter en adapter på tuben (se bild):
- färgomslagning (Pedi-Cap): Adaptern växlar färg från lila till gult vid varje andetag om returluften innehåller CO2. Liten och kräver ingen elektronik.
- End-tidal CO2-mätning: CO2-halten i returluften visas i procent på en display. Mer otymplig, och mest lämpad för övervakning under pågående respiratorvård.
Kontinuerlig CO2-detektion under pågående HLR kan användas för att säkerställa att tuben förblir i luftvägen.