Grunden i det initiala omhändertagandet av det underburna barnet är, som för det fullgångna barnet, stöttande av vitala funktioner i omställningen från intra-till extrauterint liv med viss anpassning avseende sen avnavling, vårdplats och förberedelse. Det underburna barnet har ökad risk för omställningssvårigheter i anpassningen till extrauterint liv med ökad risk för andningsstörning och låg kroppstemperatur. Många lätt underburna barn etablerar egenandning primärt eller efter några minuters andningsstöd.
Vid andningsstörning stöttas egenandning bäst med nasal CPAP, samtidigt med stöd för fortsatt fri luftväg och varsamt handhavande. Övervakning med EKG och pulsoximeter ger vägledning där regelbunden hjärtfrekvens och egenandnings skall etableras under dom första minuterna.
De extremt underburna (<28v) barnen kommer i större grad ha behov av invasivt andningsstöd, ha ökad risk att få låg kroppstemperatur och lågt blodsocker samt ha ökad risk för hematom och huderosioner varför dessa barn behöver handhas med extra stor varsamhet och läggas i platspåse tidigt efter födseln (utan avtorkning).
Alla underburna nyfödda barnen är känsliga och bör omhändertas "försiktigt", vilket innebär att hålla ihop barnet, undvika smärta och stora tidalvolymer vid ventilation. Det finns en ökad infektionsrisk för barnet så var varsam så att inte hudskador uppstår, följ basala hygienregler, och överväg tidig antibiotikabehandling om infektion som orsak till förlossning inte kan uteslutas.
Är barnet asfyktiskt alternativt inte har etablerat egenandning efter primär stimulering och ventilationsstöd skall handläggandet ske enligt rutiner på neonatal HLR oavsett gestationsålder.
Neonatal HLR
Neonatal HLR följer samma riktlinjer oavsett gestationsålder.
På mycket prematura barn (< 32 veckor) bör man beakta
- Vitaltecken som skrik, rörelser och tonus är mindre tydliga än hos mer fullgångna.
- Håll värmen! Varmt bord, varm sal! Ta bort blöta dukar.
- Minimal stimulering. ”Varsamt handhavande”.
- T-stycke (Neo-puff alt annan) Topptryck 20-24. PEEP 4-5.
- Hyperventilera inte barnet
- Undvik hyperoxemi. (SpO2 90-95% max)
- Barnet ska helst ej utsättas för hälstick eller kärlpunktioner, sugning eller intubation utom i akut livshotande situationer.
På extremt prematura barn (< 28 veckor) bör man dessutom beakta
- Torka INTE av barnet!
- Skör hud! Sprita INTE huden för elektroder
- Plastpåse upp till bröstkorg .
- Mössa på (alt plastpåse som täcker hjässan)