Detta avsnitt handlar om de förberedelser, rutiner och stöd som gäller vid neonatal HLR.
Detta avsnitt handlar om de förberedelser, rutiner och stöd som gäller vid neonatal HLR.
I en neonatal HLR-situation är det viktigt att ha kontroll över barnets kroppstemperatur. Man ska sträva efter att hålla kroppstemperaturen 36,5-37,5 ℃.
I den akuta situationen kan nedkylning medföra att omställningen vid födseln fördröjs på grund av kvarstående förhöjt motstånd i lungans blodkärl och att barnets asfyxi därigenom förlängs.
Det är även viktigt att undvika förhöjd kroppstemperatur, eftersom hypertermi medför ökad risk för neurologisk skada.
Se till att barnbordets strålvärmare och undervärme är på och inställda på korrekt effekt. Omge barnet med ett ”bo” och se till att huvudet är täckt med mössa eller duk, samt fäll upp bordets sidoskydd för att minska barnets strålvärmeförluster.
Vid allvarlig asfyxi kan senare behandling med kontrollerad hypotermi vara aktuell. Denna behandling inleds dock först sedan barnets asfyxi hävts och den initiala stabiliseringen av barnet avslutats. Beslut om behandling med hypotermi tas enligt de nationella riktlinjerna i samråd med behandlande enhet. Se vidare ”Initial vård efter asfyxi”.
Utrustningens funktion och inställningar skall kontrolleras enligt lokalt beslutade rutiner, vanligen dagligen, och utförd kontroll signeras.
Ventilationsutrustning:
Utrustning för övervakning:
Läkemedel:
Barnbordet - platsen för neonatal HLR
Under neonatal HLR ska effekten av insatta åtgärder utvärderas kontinuerligt, och fortsatta insatser styras av barnets svar. Viktigast är naturligtvis den kliniska bilden – andningsrörelser, tonus – men för att kunna ge det svårt asfyktiska barnet optimal vård krävs även tillgång till objektiva, fysiologiska mått. Tillgång till information om hjärtfrekvens och syresättning (SaO2) är centralt för att kunna optimera omhändertagandet av det uttalat asfyktiska barnet. Alla vårdplatser som används vid neonatal HLR ska därför vara utrustade med EKG och pulsoximeter, samt gärna även med material för mätning av CO2 i utandningsluft.
Under neo-HLR ska alltså normal kroppstemperatur(36,5-37,5 grader) eftersträvas.
Detta gäller även för barn som senare kan komma att behandlas med hypotermi. Under den akuta fasen kan hypotermi förstärka det asfyktiska barnets tendens till kvarstående förhöjt motstånd i lungkretsloppet, med åtföljande ventilations- och syresättningsproblem. Terapeutisk hypotermi inleds därför först sedan barnets vitala funktioner stabiliserats. Det är dock viktigt att även undvika hypertermi, eftersom förhöjd kroppstemperatur kan förvärra en eventuell asfyktisk skada. Var särskilt försiktig med värmetillförsel och kontrollera barnets temperatur tidigt om modern har feber.
Handläggningen av det asfyktiska barnet inleds därför alltid med att barnet torkas torrt och placeras på en neonatal HLR-plats med värmekälla, helst såväl värmemadrass som strålvärmare. Under det fortsatta förloppet är det viktigt att barnets värmemiljö och kroppstemperatur kontrolleras regelbundet för att undvika såväl hypo- som hypertermi.
Förberedelser
Omhändertagande
Barnet torkas snarast torrt, blöta handdukar/blött material avlägsnas och barnet placeras i torrt ”bo”. Kroppen ska inte täckas över, eftersom strålvärmaren över bordet tillför strålvärme. Huvudet bör dock täckas, eftersom det till stor del inte vetter mot strålvärmekällan.
Behåll helst sidostyckena på barnbordet uppfällda, då plexiglaset fungerar som skydd mot att värmen ”rinner ut” från bordet.
Temperaturbalans
I HLR-situationen utväxlar det nyfödda barnet värmeenergi med sin omgivning på fyra sätt (se figur).
Larmnivå 1: Lokal assistans Tillkallar assistans av all personal som vid tillfället befinner sig på enheten. Detta ska kunna ske enkelt och utan att göra uppehåll i de initiala neonatala HLR-åtgärderna. Larmnivå 2: Primärjour/Neo-team Sjukhusets Neo-team larmas och leds av sjukhusbunden jourhavande läkare med primärt ansvar för neonatal HLR, oftast tillsammans med barn/neosjuksköterska från neonatalavdelningen, med möjlighet att komma till enheten inom någon minut. Läkaren är vanligen barnklinikens primärjour eller – vid enheter som saknar sjukhusbunden barnprimärjour – anestesijour. Larmnivå 3: Bakjour Sjukhusbunden (eller beredskap med kort inställelsetid) läkare med kunskap i avancerad neonatal HLR och god färdighet i att säkra luftväg på nyfödda barn. Vanligen bakjour vid anestesi och/eller barnklinik, vid större enheter (regionkliniker) neonatalbakjour. Larmnivå 2 samlar snabbt sjukhusets neoHLR-team kring det dåliga barnet.