Detta avsnitt handlar om hur du säkertställer ventilation och fri luftväg.
Detta avsnitt handlar om hur du säkertställer ventilation och fri luftväg.
När det friska nyfödda barnet vårdas hud-mot-hud är det således viktigt att det har lyft haka och att huvudet böjs något bakåt för att underlätta andningen, och att man under de första timmarna fortlöpande bedömer andning och allmäntillstånd, även på de barn som initialt varit vitala.
Kroppsläge för fri luftväg
För att upprätthålla fri luftväg på ett påverkat barn placeras det på rygg med huvudet lätt bakåtböjt på barnbordet. Då nyfödda barn har ett förhållandevis stort bakhuvud erhålls en bra position om en 2-3 cm tjock hoprullad duk placeras under barnets skulderblad.
Böj barnets huvud bakåt så att luftvägen svalg (pharynx) – struphuvud (larynx) – luftstrupe (trakea) blir så rak som möjligt. Observera att luftvägen åter stängs vid extrem bakåtböjning av huvudet.
Om barnet spontanandas adekvat, men är neurologiskt påverkat med låg tonus, kan tungan falla tillbaka och blockera luftvägen. Fatta då försiktigt om underkäken och lyft fram den. Framstupa sidoläge (som används på vuxna) används inte under nyföddhetsperioden.
1. Anslutning för Luft/O2-blandning, 2. Gasblandning till patient, 3. Inställning av högsta tillåtna inandningstryck, 4. Tryckvisare, 5. Inställning av givet inandningstryck och 6. Inställning av PEEP/CPAP-tryck genom att skruva på ventilern/"hatten"
När användaren blockerar T-styckets utloppsventil (6) med ett finger får barnet en inblåsning med det tryck som visas på tryckvisaren (4). Eftersom inblåsningen upphör först när fingret tas bort från utloppsventilen styrs andetagets längd av operatören. Till skillnad mot när revivator (”mask och blåsa”) används förblir trycket konstant under hela tiden som inblåsningen varar. En ytterligare skillnad mot revivator är att man kan upprätthålla ett positivt tryck (PEEP) även under utandningsfasen, eftersom motståndet i utloppsventilen kan regleras (6), något som även ger möjlighet att ge CPAP-behandling på mask under spontanandning.
Utrustningen ska vara förinställd enligt lokala riktlinjer, vanligen till ett inandningstryck i intervallet 25-30 cm H2O och ett utandningsmotstånd i intervallet 4-5 cm H2O. Det inställda trycket uppnås endast när utrustningen försörjs med ett flöde inom det avsedda intervallet, vanligen 8-10 liter/minut. Uppmätta, givna tryck kan avläsas på apparatens tryckvisare (4), men observera att uppnått tryck inte betyder att barnet får luft i lungorna. Kontrollera att bröstkorgen höjer sig! Om inställt tryck inte uppnås beror det oftast på läckage från masken. Man måste då korrigera hur man håller masken så att läckaget upphör. Det har alltså ingen effekt att skruva på apparaten och öka inandningstrycket!
Med det vänstra reglaget (3), som vanligen är täckt av ett lock, ställs högsta tillåtna inblåsningstryck (vanligen omkring 50 cm H2O) in enligt lokala anvisningar. Detta tryck uppnås genom att man skruvar upp det högra reglaget maximalt. Vill man ventilera med ännu högre tryck än så måste operatören först öka högsta tillåtna trycket via det vänstra reglaget (3) och därefter på det högra (5).
Extra tillförsel av syrgas justeras via gasblandaren, som är inkopplad före flödesreglaget. Det tar cirka 20 sekunder för att uppnå ändrad syrgaskoncentration vid masken.
Funktionskontroll
Förinställda tryck och utrustningens funktion bör kontrolleras minst dagligen enligt lokala anvisningar. Även innan utrustningen används bör funktionskontroll utföras:
All personal som i sitt arbete vårdar och ansvarar för nyfödda barn ska kunna känna igen de kliniska tecken som visar att barnets andning är otillräcklig, och även behärska att hålla fri luftväg och ge andningsstöd och ventilera barnet via mask med T-stycke (Neopuff™ eller motsvarande) och/eller revivator (”mask-och-blåsa”). Ingen metod har visat sig tydligt överlägsen den andra även om det finns en tendens till bättre resultat med T-stycke.
Om barnet andas oregelbundet, ytligt eller inte alls ska det placeras så att fri luftväg upprätthålls och aktiv ventilation med övertrycksandning inledas snarast, senast inom 60 sekunder efter födelsen.
Filmen illustrerar och ger råd om hur man håller fri luftväg och ventilerar ett nyfött barn.
Filmen är knappt 2 minuter lång.
En förutsättning för att lyckas ventilera är att barnet har en fri luftväg, så att luft kan passera ner i lungorna. Fri luftväg skapas genom att man placerar barnets huvud optimalt på barnbordet, samt lyfter upp hakan. Mindre vanligt är att det föreligger ett hinder i svalget som blockerar larynxingången, t.ex. tjockt mekonium, som då måste avlägsnas. För mer information, se Fri luftväg.
Innan man placerar masken på ansiktet är det viktigt att man torkar av barnets ansikte så inte masken ”glider omkring”. Masken hålls sedan med fast hand - men utan överdrivet tryck - tätt över barnets näsa och mun. Masken är konstruerad för att täta mot ansiktet, varför det endast krävs ett relativt lätt (men fast) tryck. Eventuellt läckage (oftast invid näsan) beror vanligen på felaktig placering, och mer sällan på att masken hålls för löst. Vid överdrivet hårt tryck kan barnets luftväg reduceras eller stängas genom att näsan stängs. Se även till att masken inte trycker mot ögonbulberna, eftersom detta kan orsaka ögonblödningar samt vaso-vagala reaktioner, dvs utlösa bradykardi.
Problem med att ventilera barnet beror vanligen på antingen felaktig huvudposition med ofri luftväg eller otät kontakt mellan mask och ansikte. Kontrollera barnets position, lyft på masken och justera maskens placering. Åtgärda eventuella problem omedelbart, eftersom fungerande och adekvat ventilation är en förutsättning för att neonatal HLR ska lyckas.
Ventilation med revivator
Ventilation med T-stycke
Ventilation sker genom att man trycker ihop revivatorns blåsa respektive blockerar T-styckets utgångsventil med ett finger, varvid luft pressas ner i barnets lungor och bröstkorgen höjer sig.
PEEP och CPAP betyder ”positive end-expiratory pressure” respektive ”continous positive airway pressure”, dvs att man inte låter luftvägstrycket sjunka ner till noll i slutet av andetaget, utan ett visst övertryck hålls kvar i luftvägarna (vanligen 4-5 cm H2O) och hindrar luftvägarna från att falla ihop totalt i utandningen. Vid övertrycksventilation kallar man det PEEP och vid spontanandning CPAP, men det är således i princip samma sak.
Efter de – eventuellt förlängda – initiala inblåsningarna sker fortsatt ventilation med 60 inblåsningar per minut och ett tidsförhållande mellan in- och utandning (I:E förhållande) på 1:1-1:2.
Vid alltför snabba inblåsningar hinner inte de distala luftvägarna öppna sig, vilket leder till att en större del av den inblåsta luften går via matstrupen ner i magsäcken.
Även vid väl genomförd ventilation på mask kommer en del av den inblåsta luften att gå ner i ventrikeln, och man kan ibland se att buken putar och blir uppspänd. Under långdragen ventilation bör därför ventrikelsond sättas, och luften i magsäcken aspireras.
Filmerna nedan illustrerar hur lungorna fylls vid tre olika ventilationsstrategier, utförda på för tidigt födda kaninungar. Filmerna är tagna med fas-kontrast röntgen (SPring-8 synkrotronen, Japan; Hooper et al, FASEB J 2007).
Film A: Ventilation utan PEEP.
Film B: Ventilation med PEEP 5 cmH2O.
Film C: Effekten av en 10 sekunder lång initial inblåsning (tryck 35 cmH2O), följd av ventilation med PEEP 5 cmH2O.
Utvärdering av ventilationen påbörjas i princip omedelbart genom att man kontrollerar att bröstkorgen höjer sig, att man hör andningsljud över båda lungfälten (axillerna) och att hjärtfrekvensen stiger. När det asfyktiska barnet svarar på HLR-insatserna utgörs de första andetagen ofta av spinalt utlöst ”gasping” (”kippandning”), varför det är viktigt att ventilationen fortsätter tills barnet har etablerat en regelbunden, stabil egenandning och/eller skriker.
För att minska risken för tryckskador på lungan är revivatorn utrustad med en övertrycksventil (4) som öppnar vid omkring 35 cm H2O. Ventilen kan blockeras för att tillåta högre inblåsningstryck. Observera att trycket i luftvägarna då kan bli lika högt som man trycker ihop blåsan med, om inget luftläckage skulle ske från masken. Ventilation med stängd övertrycksventil får därför endast göras i särskilda situationer, och med kunskap om att man ska vara ganska nätt på handen och enbart trycka så att bröstkorgen höjer sig ”lagom” mycket. Mycket luft kan även blåsas ner i ventrikeln vid ofri luftväg.
Det är förstås särskilt viktigt att undvika överdrivna inblåsningstryck när revivator används för ventilation via trakealtub, speciellt vid omhändertagandet av för tidigt födda barn eftersom detta tryck är det tryck som blir topptrycket i lungorna och bl a kan orsaka pneumothorax.
Funktionskontroll
Utrustningens funktion bör kontrolleras dagligen enligt lokala anvisningar. Även innan utrustningen används bör funktionskontroll utföras:
Tillförsel av extra syrgas via revivator
Eventuell extra syrgas tillförs via revivatorns sidoport (2), och blandas i reservoaren med insugen luft från omgivningen. För att uppnå ökad syrgaskoncentration i en revivator måste det sitta på en reservoirblåsa, annars sugs vanlig rumsluft in i andningsblåsan ”bakvägen”.
Revivator med reservoar